- Marmara İşletme Kulübü
İşletme Bölümü Tanıtımı
Ülkemizde öğrenciler tarafından en çok tercih edilen bölümlerden biri olan "İşletme Bölümü" iş olanakları ile mezunlarına geniş bir alan sağlamaktadır. Bu yazımızda İşletme bölümü hakkında detaylı bilgi edineceğiz.

İşletme bölümü nedir?
İşletme bölümü; işletme kurma, işletmelerin çalışma biçimleri, işletme yönetimi, başarılı bir işletme yöneticisi yetiştirme gibi amaçlarla kurulmuştur. İş dünyasında hizmet veren kurum veya kuruluşlarda finans, muhasebe ve yönetim, pazarlama, üretim, insan kaynakları alanlarında çalışabilecek kişileri topluma kazandırır.
İşletme bölümü hangi puan türü ile tercih edilir ?
İşletme bölümü İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi içerisinde ya da İşletme Fakültesi içerisinde yer alır. Eşit ağırlık puanı ile öğrenci alımı yapar. Lisans Programı olduğundan 4 yıllık bir bölümdür. Fakat hazırlık olan okullarda 5 yıl okunur. Ayrıca Almanca, İngilizce gibi dil seçenekleri de bulunur.
İşletme bölümü okuyacak kişiler hangi özelliklere sahip olmalıdır ?
Özgüvenli olmalıdır.
Girişimci bir ruha sahip olmalıdır.
Okuma alışkanlığına sahip olmalıdır.
Liderlik özelliği olmalıdır.
Ekip çalışmasına yatkın olmalıdır.
Kendini geliştirmeye açık olmalıdır.
İletişimi kuvvetli olmalıdır.
İşletme bölümü dersleri nedir?

İşletme bölümünde başlıca bulunan dersler şunlardır; İşletme Yönetimi, Pazarlama, İşletme Bilimine giriş, Finansal Yönetim, Muhasebe, İş Hukuku, Ekonomi gibi derslerden oluşmaktadır. Bunların yanında İngilizce, Türk Dili, Makro-Mikro İktisat bölümleri de karşınıza çıkacaktır. Çoğu kişi tarafından kolay bir bölüm olarak görülse de derslerin bir kısmı sizi yorabilir.
İşletme bölümü mezunu ne iş yapar ?
İşletme bölümü mezunları, çok fazla öğrenci tarafından tercih edilen bir bölüm olsa da, oldukça geniş bir çalışma sahasına sahiptir. Hemen hemen her sektörde bölümünüze uygun departman bulabileceksiniz. Mezun olduğunuzda kamu veya özel sektörde çalışmak gibi iki seçeneğe sahip olacaksınız.
Kamuda çalışabileceğiniz alanlar şunlardır:
TBMM Uzman Yardımcılığı
Vergi Müfettiş Yardımcılığı
PTT Müfettiş Yardımcılığı
Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Müfettiş Yardımcılığı
Maliye Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı Maliye Müfettiş Yardımcılığı
Gelir Uzman Yardımcısı
Devlet Gelir Uzman Yardımcısı
Vergi Denetmen Yardımcısı
Mali Hizmetler Uzman Yardımcılığı
BAĞ-KUR Genel Müdürlüğü Denetmen Yardımcısı
Belediyelerin Müfettiş Yardımcılığı kadrosu
İdari Hakimlik
Kaymakamlık
Sayıştay Denetçiliği
Değerlendirme Uzmanlığı
Özel sektörde çalışabileceğiniz alanlar şunlardır:
İşletme yöneticisi
Bankacı
Pazarlama Yöneticisi
Finans Direktörü
Denetmenlik
Yönetim Organizasyon Sorumlusu
İstatistikçi
Analiz Departmanları
Dış Ticaret Sorumlusu
Süpervizörlük
Marka Elçiliği
Bunların yanında dilerseniz kendi işletmenizi de açabilirsiniz. Belli bir alanda uzmanlaşmanız sizi daha da ileri taşıyacaktır.
İşletme bölümü okurken kendimizi nasıl geliştirebiliriz?
İyi bir işletme mezunu olmaya yüksek bir not ortalamasına sahip olmakla başlayabilirsiniz. Yabancı dil bu konuda oldukça önemli olup birden fazla dil öğrenmeniz sizi diğer mezunlardan öne geçirecektir. Temel bilgisayar programlarını öğrenmek gerekir. İşletme bölümünün bir dalına yönelme kararı alındıysa, o dala yönelik eğitimlere katılıp sertifika edinilmelidir. Bölümünüzü okurken geniş bir çevre edinmek, staj bulma süresinde size avantaj sağlayacaktır. Bu çevreyi edinmek için kulüp faaliyetlerinde aktif rol alabilirsiniz. Kişisel gelişimize katkı sağlayacak faaliyetler yaptığınızda kolayca iş bulabileceksiniz.